Sedan den amerikanska myndigheten FCC meddelade att de stod i begrepp att riva upp nätneutraliteten har enorma protester utbrutit i USA.

Nätneutraliteten, principen om att all data på nätet ska behandlas lika, skyddas i dag av amerikansk lag. Men FCC vill ge internetoperatörer fritt spelrum att bestämma vilka tjänster som ska få förtur i deras nät.

Den som kommit att förkroppsliga striden mot nätneutralitet är FCC:s ordförande Ajit Pai som tillsattes av president Donald Trump i våras. Nu filar dns-leverantören Cloudflare på om det är dags att låta honom smaka på sin egen medicin.

Allt började med ett frustrerat utrop på Twitter från Techcrunchs redaktör Josh Constine.

”Kan inte någon techmiljardär vara så snäll och köpa den lokala internetleverantören där FCC:s ordförande Ajit Pai bor och ge honom internethastigheten hos ett 14.4k-modem som tack för att han dödar nätneutraliteten”, skrev Josh Constine igår.

Kort därefter får han svar från en av nätets tungviktare, Cloudflares grundare och vd Matthew Prince.

”Jag kan fixa det här på ett annat, men lika effektivt, sätt”, skriver Matthew Prince. Han fyller sedan i att han ska skicka ärendet vidare till sina jurister för att säkerställa att de inte bryter mot några lagar.

Cloudflare är en dns-leverantör som bland annat skyddar sina kunder mot ddos-attacker. Många stora webbtjänster står på kundlistan och runt tio procent av alla internettrafik går via bolagets servrar. Om de vill strypa någons internetåtkomst har de nog god möjlighet till det.

”Det enklaste vore förmodligen att sänka hastigheten på alla förfrågningar från FCC:s ip-nummer”, säger Matthew Price i en kommentar till Slashdot.

Ett annat alternativ han funderar över är att lägga till en funktion som låter kunderna blocka FCC från att nå deras sajter.

Skulle allt detta ändå misslyckas med att förstöra Ajit Pais dag föreslår en klok Reddit-användare en alternativ lösning.

”Någon borde ta reda på hur han tar sig till jobbet på morgonen och köra väldigt långsamt framför honom med en bumper sticker där det står 'Ditt nuvarande internetpaket tillåter inte att du använder den snabba filen'”, föreslår signaturen CyberneticFennec.