Australien funderar på att börja sälja känslig data om sina medborgare till den privata sektorn. Banker eller telekombolag skulle då kunna köpa sig tillgång till den databas för ansiktsigenkänning som landet håller på att bygga upp. Det avslöjar The Guardian.

För att bekämpa id-kapningar och andra brott har Australien byggt upp en databas med bilder på landets medborgare. Den kan användas för att identifiera människor med hjälp av automatisk ansiktsigenkänning.

Över hälften av australiens medborgare finns redan med i registret, och målet är att nå en täckning på över 85 procent.

Läs också: Intel erkänner säkerhetshål i processorer – här är de drabbade chippen

Handlingar som The Guardian tagit del av visar att Australiens justitiedepartement nu diskuterar ett pilotprogram under 2018 där företag ska få använda sig av databasen. Bland intressenterna finns flera stora telekomföretag och banker.

De privata företagen skulle inte få direkt tillgång till databasen, men skulle kunna använda den för att verifiera identiteten på sina kunder – med deras medgivande. Det skulle ske via en "hubb" som företagen köper sig tillgång till. Dit kan de skicka in bilder på kunderna för att få dem verifierade mot ansiktsdatabasen.

Australien har redan ett liknande system för att kontrollera människor med hjälp av id-handlingar som körkort eller pass. Men biometridata som information om ditt ansikte anses av många vara ännu känsligare. Apple har exempelvis beslutat att behålla i princip all din ansiktsdata lokalt på Iphone X för att den inte ska hamna i orätta händer.

Läs också: Smarta klockor för barn förbjuds i Tyskland – ”förstör dem”

En talesperson för justitiedepartementet säger till The Guardian att inget pilotprogram har påbörjats ännu, och att alla bolag skulle behöva bevisa att de har samtycke från personerna som kontrolleras mot databasen.