I fredags skickade Spaniens ambassad i Stockholm ut ett massmejl innehållande känsliga personuppgifter till tusentals spanska medborgare.

I mejlet ombads spanska medborgare boende i Sverige att svara på en enkät. Men som en bilaga i brevet låg också en pdf-fil på 690 sidor med avslöjande information om tusentals spanjorer som bor i Sverige. Det uppger en person vars närstående stod på mottagarlistan för mejlen för IDG.se.

I dokumentet listades bland annat personernas namn, adresser, födelsedatum, telefonnummer och passnummer. Det är oklart exakt hur många personer som finns med i dokumentet. Totalt är drygt 9 600 personer med spanskt medborgarskap bosatta i Sverige, enligt SCB.

Läs också: Nordea slaktar svenska it-avdelningar – 179 jobb flyttas till Polen

En talesperson för Spaniens ambassad i Stockholm bekräftar att incidenten skett, men säger till IDG.se att de i nuläget inte vill lämna några kommentarer till media just nu utan fokuserar på att hjälpa de spanska medborgare som hört av sig.

Kort efter att det första mejlet skickades ut i fredags kom ett andra mejl från ambassaden. Där bad de om ursäkt för det som inträffat, och bad mottagarna radera det första mejlet.

I ytterligare ett mejl som den spanska nyhetssajten El Diario tagit del av skriver en representant för ambassaden att utskicket skedde av misstag. Dokumentet som bifogades beskrivs som den databas som användes för att sammanställa e-postlistan.