Uppdatering 30/11: 

HP skriver i en kommentar till IDG.se att datainsamlingen inte är något nytt, utan att den pågått sedan 2014 och sker i enlighet med bolagets användarvillkor. Däremot verkar applikationen nyligen uppdaterats och fått ett nytt namn.

”HP Tocuhpoint Analytics är en tjänst vi erbjudit sedan 2014 som en del av HP Support Assistant. Den samlar diagnosinformation om hårdvarans prestanda och används anonymt. Ingen data delas med HP om man inte utryckligen gett sitt medgivande. Kunderna kan när som helst välja bort eller avinstallera tjänsten", skriver HP.

Originalnyhet: 

Under de senaste veckorna verkar HP i det tysta rullat ut ett spionprogram på många kunders datorer. Applikationen heter HP Touchpoint Analytics Server och samlar telemetridata om användarna, skriver vår systersajt Computerworld.

De första rapporterna om ”analysverktyget” kom i mitten av november, sedan dess har många användare uppmärksammat det på olika nätforum. Alla verkar överens om att appen installerats utan deras vetskap eller medgivande.

Ett minst sagt märkligt beteende. Med tanke på hur upprörda många användare blivit av Windows 10:s inbyggda datainsamling, är det förmodligen få som uppskattar när pc-tillverkaren smyger in liknande funktioner utan att fråga om lov.

Enligt HP:s egen beskrivning av mjukvaran används den för att "samla in telemetriinformation som används av HP Touchpoints analystjänster".

Läs också: Nu finns Microsoft Office på alla Chromebooks

Det är ännu oklart hur HP installerat programmet hos användarna. Två teorier som Computerworld lyfter är att den kan ha skickats med i månadens Windows-uppdatering eller via pc-tillverkarens egen tjänst HP Support Assistant.

Många användare klagar också på att appen gjort deras datorer väldigt långsamma, något som går att avhjälpa genom att installera eller blockera den.

Du kan själv kolla om din dator har ”infekterats” genom att leta efter programmet HP Touchpoint Manager. Här hittar du detaljerade instruktioner för hur du letar upp och avinstallerar mjukvaran.