Det är väl ingen som missat att mobiltelefonerna blivit allt större de senaste åren, och den utvecklingen kommer bara att fortsätta. 2019 kommer jättemobiler med skärmar på över 5,5 tum stå för merparten av försäljningen, enligt en ny rapport från analysfirman IDC.

Den totala mobilförsäljningen kommer sakta att öka från 1,5 till 1,7 miljarder enheter år 2021, och det är så kallade ”phablets” som står för merparten av tillväxten.

Läs också: Här är chippet som ska lyfta nästa års mobiltelefoner

IDC klassar segmentet som en hybrid mellan telefon och surfplatta som har en skärm på mellan 5,5 och 7 tum. Där ryms bland annat Samsungs Note 8 och Iphone X och Plus.

I år beräknar IDC att telefontillverkarna kommer att skeppa 611 miljoner phablets, en siffra som kommer att öka till en miljard 2021. Samtidigt sjunker försäljningen av mindre mobiler och redan 2019 har mer än hälften av de sålda telefonerna en skärm på över 5,5 tum.

Tittar man specifikt på Apple kommer utvecklingen att gå ännu snabbare. IDC räknar med att modellerna X och Plus kommer att stå över mer än hälften av bolagets mobilförsäljningen under 2018.

Läs också: Här är mobilen som sålde bäst under tredje kvartalet

Men det betyder inte nödvändigtvis att enheterna blir enormt mycket större än dagens. I takt med att skärmkanterna minskar finns det möjlighet till större skärmar utan att behöva kånka mobilen i väskan.

– Den snabba övergången till kantlösa smartphones kommer att hjälpa till att minska enheternas storlek samtidigt som skärmarna växer i storlek jämfört med föregående generation. Konsumenterna kommer att fortsätta konsumera mer videounderhållning, spel, sociala medier och andra datatunga applikationer som gör skärmstorlek och -typ till kritiska faktorer när de ska köpa smarta telefoner, säger analytikern Ryan Reith på IDC i en kommentar.