Tysklands regering vill tvinga teknikföretag att ge polisen tillgång till krypterade enheter, via så kallade bakdörrar. Det skriver den tyska upplagan av The Local.

Uppgifterna kommer från ett läckt förslag från den kristdemokratiske inrikesministern Thomas de Maizère, som den tyska nyhetsbyrån Redaktionsnetwerk Deutchland tagit del av. Förslaget har titeln ”lagtvång för tredje part att tillåta hemlig övervakning”.

Inrikesministern vill att tysk polis och säkerhetstjänst ska få tillgång till bakdörrar in i datorer, surfplattor och mobiler för att kunna övervaka användarna. Detta skulle begränsas genom att polisen skulle behöva beslut från en domare för att få utnyttja sårbarheterna.

Det är intressant att Thomas de Maizères förslag inte stannar där. Han vill även se att polisen exempelvis ska få möjlighet att låsa upp moderna bilar utan att ägarna får nys om det, och att bakdörrar ska finnas i andra uppkopplade enheter som smarta tv-apparater eller köksutrustning.

Inrikesministern menar att bakdörrar är nödvändiga för att lösa och förebygga vissa brott, i en tid när allt fler enheter krypteras så att polisen får svårt att läsa av dem. Det är ungefär samma argument som används av FBI i USA.

Uppgifterna har fått starka reaktioner, den ledande tyska miljöpartisten Konstantin von Notz kallar förslaget ”Orwellskt” i en intervju med Die Spiegel.

”Snart kommer alla lägenheter i Tyskland vara utrustade med enheter som är potentiella buggar”, säger han om inrikesministerns förslag.

Samtidigt utreder EU ett lagförslag om att förbjuda bakdörrar för att värna om medborgarnas integritet. Något som skulle gå på tvären mot de förslag om bakdörrar som både Tyskland och Storbritannien lyft tidigare.