Under året har antipiraterna förklarat krig mot vad de kallar för ”olagliga streamingenheter”. De syftar på hemmasnickrade prylar som kör mjukvara i stil med Kodi för att strömma video lokalt eller från olika videotjänster på nätet.

Det har gått så långt att en brittisk antipiratgrupp förklarat att Kodi-boxar bokstavligt talat kan döda dig. Fast inte genom filmmarathon med en torrentad Sagan om ringen-trilogi, utan genom att mindre kvalitativ elektronik riskerar att fatta eld och bränna ned huset.

Läs också: Raspberry Pi – se upp! Här är 6 utmanare till den populära minidatorn

För några veckor sedan publicerade amerikanska Digital Citizens Alliance en video på samma tema. Under rubriken ”skydda din data från digitala piratenheter och appar” varnar gruppen för att pirattjänster kan sprida virus och andra otäckheter.

Men, som uppmärksamma Torrentfreak noterade, de gör det på ett lite lustigt sätt. Piratlådan som DCA hävdar sprider virus och riskerar att fatta eld är ganska uppenbart en Raspberry Pi i ett populärt chassi från just Kodi.

”Det är förolämpande, och potentiellt skadligt, att två framgångsrika (och säkra) produkter felaktigt pekas ut för att få en rubrik att stämma”, skriver Kodi i en kommentar på sin hemsida.

Läs också: Miljardsatsning på AI och kvantdatorer – Chalmers bygger svensk kvantdator på 100 qubit

De rasar vidare över att man väljer att peka ut Raspberry Pi, en dator som sålts i miljontals exemplar och är ordentligt säkerhetscertifierad, istället för någon av de många billiga och osäkra alternativ som finns att köpa för småpengar på nätet.