Om dagens rasande framfart inom tekniker som AI och maskininlärning fortsätter är de mänskliga utvecklarnas dagar räknade. Eller snarare, arbetsuppgifterna kommer se helt annorlunda ut om ett par decennium.

Slutsatsen kommer från en grupp forskare vid Oak Ridge National Laboratory som i en ny rapport slår fast att maskiner kommer att skriva fler kodrader än människor år 2040.

De menar att kod som skrivits av maskiner ”mycket väl kan vara lika vanligt som AI i enheter i dag eller som självkörande bilar kommer att vara om ett par år. De grundläggande teknikerna för att skapa och anamma maskingenererad kod finns redan, antingen på forskningsinstitut eller på marknaden”.

Läs också: Hälsoprylar i farozonen – 5 riskfaktorer när det kommer till medicinsk teknik

”Om en människa ändå behöver skriva kod, kan den ändå behöva tillbringa mer tid med att använda verktyg som autocomplete eller kodrekommendationer än med att själv skriva nya kodrader”.

Men det finns några stora utmaningar innan vi är där. Forskarna menar bland annat att det kommer att bli svårt för maskinerna att lära sig optimera koden för olika typer av hårdvara. På samma sätt blir det en utmaning att hitta rätt hårdvara för att optimera olika delar av den automatiska kodgenereringen.

Forskarna vid ORNL får delvis medhåll från professorn Jeff Bigham vid Carnegie Mellon-universitetet, som intervjuats av The Register.

”2040 kommer det fortfarande att behövas någon som förstår hur man bryter ned problem i beräkningar (alltså experter i datalogiskt tänkande), men de personerna behöver förmodligen inte kunna i närheten av lika mycket om specifika programmeringsspråk, dataformat och API:er som dagens programmerare behöver veta för att vara effektiva”, skriver Jeff Bigham i ett mejl till sajten.

Läs också: 5 alternativ för utvecklare som vill jobba med blockchain

”Om du tänker på programmerarens roll som någon som tar ett perfekt specificerat problem som input och förvandlar det till ett språk som maskiner förstår, så kommer det förmodligen inte att finnas så många sådana programmerare 2040”.