Mejlprogrammet Protonmail har fått ett uppsving i en tid när många oroar sig över avlyssning på nätet. Alla mejl du skickar via programmet krypteras så att bara mottagarna kan läsa dem.

Men den principen fungerar bara om både du och mottagaren använder Protonmail. Så forskarna vid Cern och MIT som utvecklar mjukvaran tar ett nytt steg för att bredda användarbasen – de börjar kryptera e-post i andra e-postklienter.

Läs också: Därför ska du använda Signal för att kryptera dina meddelanden

Det sker via en ny app som heter Protonmail Bridge och fungerar på alla mejlprogram som har stöd för imap och smtp, vilket är i princip alla. Det betyder att den som trivs med Apple Mail, Outlook eller Thunderbird kan fortsätta använda sina program som vanligt och ändå skicka krypterade mejl på ett enkelt sätt.

Tanken är att göra det så enkelt som möjligt att kryptera sina mejl. Protonmail Bridge körs i bakgrunden, och användaren behöver inte interagera med appen för att få sina mejl säkrade.

Bridge finns att ladda ned här och finns än så länge till Mac och Windows. En Linux-version är också under utveckling och lanseras ”snart”.