En enkortsdator, en usb-kamera och några motorer så har du fixat världens bästa uppfinning. Microsoft har byggt en smart kattlucka som använder bildigenkänning för att se till att rätt katt kommer in – eller åtminstone säkerställa att du inte får en hund i huset.

Microsoft har lagt upp en guide till bygget, som kan utgå antingen från en Raspberry Pi 3 Model B eller en Minnowboard Max. Dessutom behövs några motorer, en kamera, rörelsesensorer och, så klart, själva luckan.

Baktanken är förstås att Microsoft vill visa på förträffligheten i operativsystemet Windows 10 IoT Core, som är byggt för att köra applikationer på lite klenare enheter.

Läs också: Så ska nya superchippet göra nästa års toppmobiler bättre

Kameran slås på när ett djur närmar sig luckan. Den tar en bild och kör den i en applikation Microsoft byggt för att klassificera bilder.

Standardlösningen är tränad till att låsa upp dörren när den ser en katt. Tvättbjörnar, råttor och hundar får stanna ute. Men vill du gå in på överkursen kan du träna om AI:n med bilder på din egen katt, så att grannens misse inte kan komma in och snoka.