1. Windows Phone

Handen på hjärtat, det kom väl inte direkt som någon överraskning. Windows Phone, eller Windows 10 Mobile, har kämpat i uppförsbacke i åratal, och sjunkit ned till under en procent av den totala mobilmarknaden. Det har gått så långt att inte ens Bill Gates själv har en Windows-lur i fickan längre.

Microsoft har ändå envist hävdat att mobilsatsningen lever, och envisa rykten om en ”Surface Phone” har hållit hoppet vid liv. Men i oktober satte Windows-chefen Joe Belfiore stopp för spekulationerna. Han lovade visserligen fortsatta säkerhetsuppdateringar till operativsystemet, men meddelade att Microsoft slutat ”fokusera” på ny hårdvara och nya funktioner.

Kinect

2. Kinect

Den har hånats, den har rasats över och den kan nog sägas lagt grunden till Hololens. Xbox-kameran Kinect, som gör det möjligt att rörelsestyra spel på Xbox 360 och Xbox One. Ett slags svar på Nintendos ultrapopulära Wii, fast utan samma framgångar.

Kameran hade det som tuffast när Microsoft gick ut med att den skulle vara ett obligatoriskt tillbehör till Xbox One – för att kunna använda röst- och rörelsestyrning till fullo. Men efter att knappt några spel anammade tekniken dog den sakta ut. I slutet av oktober meddelade Microsoft till sist att de gav upp sina försök till konstgjord andning och drog ut Kinects sladd.

Men Kinects arv lever ändå vidare. Både Hololens och Windows Hello har plockat upp funktioner och teknik från kamerasatsningen.

Ajit Pai
FCC-chefen Ajit Pai fick sin vilja igenom i en votering som slopade kraven på nätneutralitet.

3. Nätneutraliteten i USA

Amerikanarna åkte på en riktig käftsmäll till julklapp från FCC, landets motsvarighet till Post- och telestyrelsen. Den 14 december röstade myndigheten, som väntat, igenom ett förslag som river upp nätneutraliteten – principen om att all internettrafik ska behandlas lika.

Landets internetoperatörer lovar förstås dyrt och heligt att inget kommer att hända i praktiken, men rent krasst skulle det här kunna bana väg för en obehaglig framtid. För enskilda personer kan det handla om att internetabonnemang börjar likna kanalpaket till tv:n, där vissa operatörer erbjuder förmånliga priser om du surfar på vissa utvalda tjänster.

För nya företag kan det vara skillnaden mellan ett genomslag och att gå in i väggen. Utan nätneutralitet öppnar man upp för möjligheter till gräddfiler på nätet: den aktör som betalar mer pengar får mer bandbredd. För Facebook, Netflix och Spotify är det här inget problem. Men för nya startups som vill bli nästa Facebook, Netflix eller Spotify kan det vara döden.

Windows Vista

4. Windows Vista

Hånad av alla, saknad av ingen. Långsamt, instabilt och fullt med kompatibilitetsproblem. 2007 släppte Microsoft sitt mest föraktade operativsystem någonsin, Windows Vista.

Inte nog med att det snubblade in på marknaden fullt av brister, det efterträdde ju också det omhuldade Windows XP. Men har en produkt släppt ska den ju få uppdateringar, och Microsoft har troget fortsatt att stötta Vista – fram till i år.

Nu har Microsoft till sist stängt av respiratorn och Vista kan vila i frid.

Ipod Nano, Ipod Shuffle

5. Ipod Nano och Shuffle

Alla som någon gång ägt en mp3-spelare måste väl ändå fått lite ont i hjärtat när de älskade Ipod-familjerna Nano och Shuffle bet i gräset i somras. Därmed har Apple i princip rensat sortimentet på mp3-spelare, om man inte ska räkna Ipod Touch.

3D-TV
Foto: LG  

6. 3d-tv

En kort sekund någon gång i början av 2010-talet, med Avatars framgångar färskt i bakhuvudet, trodde tv-tillverkarna på allvar att det fanns en chans att folk skulle börja kolla på tv med 3d-glajorna på. Det var de närmast ensamma om.

I början av året meddelade LG och Sony, de sista större tv-tillverkarna som bitit sig fast vid tekniken, att det fick vara nog nu. 3d-tv:n är därmed död och begraven, nu väntar vi bara på att 3d-bion ska gå samma öde till mötes.

Groove Music

7. Groove Music

Microsoft har som årlig tradition att ta kål på minst ett dussin prylar, och jag lovar, det här är den sista jag tar upp. Groove Music är nu lika död som Xbox Music, som Zune och som alla andra tänkbara musiksatsningar som Microsoft gjort. Tack och hej, och kunderna hänvisades till Spotify i stället.