Bitcoin-kursen fortsätter att nå nya drömgränser, i helgen var den snubblande nära att spräcka 20 000 dollar. Priset stannade dock på 19 771 dollar för en bitcoin innan det sjönk nedåt en aning på nytt.

Bitcoins extrema värdeökning har gjort många tidiga investerare till miljonärer, och för kryptovalutans uppfinnare Satoshi Nakamoto skulle toppnoteringen innebära en prestigefylld plats på Forbes lista över världens 50 rikaste. Det har sajten Quartz räknat ut.

Satoshi Nakamoto är god för 980 000 bitcoin, vilket med en kurs på 19 771 dollar motsvarar ett marknadsvärde på nästan 19,4 miljarder dollar – uppåt 165 miljarder kronor.

Läs ocksåMan från Växjö dömd för ddos-attacker mot storbanker

Det skulle ge Satoshi Nakamoto plats 44 på Forbes lista över världens rikaste, en hårsmån bakom H&M:s huvudägare Stefan Persson. Kursen har visserligen sjunkit sedan dess, men i skrivande stund är Nakamoto fortfarande på en delad plats 46 på listan.

Kruxet är bara att ingen har en susning om vem – eller vilka – som gömmer sig bakom pseudonymen Satoshi Nakamoto. Det har spekulerats vilt under året. Flera bitcoin-utvecklare har pekats ut, likaså USA:s underrättelsetjänst NSA och, så klart, superentreprenören Elon Musk. Men inte har vi blivit klokare för det.

Läs också: Kinas Tesla-rival släpper sina bilar – kostar hälften så mycket som Model X

För att Satoshi Nakamoto ska nå den absoluta toppen, där Bill Gates för närvarande triumferar med sina 86 miljarder dollar, skulle bitcoin-kursen behöva sticka iväg till 87 755 dollar per bitcoin. Om den dagen kommer återstår att se.