Biometri är tekniken som ska göra våra it-prylar säkrare – om den används på rätt sätt det vill säga. Efter rapporter om att funktionen för ansiktsigenkänning i Apples Iphone X går att lura hyfsat enkelt kommer nu varningar om att även Microsoft har allvarliga problem. ZD Net rapporterar om att tyska säkerhetsexperter har lyckats lura inloggningsfunktionen i Windows 10 med hjälp av en utskriven porträttbild.

Läs också: Android-viruset som bokstavligt talat kan sätta eld på mobilen

Funktionen går under namnet Windows Hello och låter användaren logga in med hjälp av sitt ansikte eller fingeravtryck. Säkerhetsexperterna på tyska SYSS använde en modifierad pappersutskrift av en porträttbild för att lura ansiktsigenkänningen.

Nu uppmanas Windows 10-användare att installera den senaste versionen av operativsystemet (Fall Creators Update) på sina enheter, eftersom säkerhetsproblemet bara verkar finnas i tidiga versioner. Men det räcker inte med att endast uppdatera sitt operativsystem, man måste också genomföra en ny konfiguration av inställningarna för Windows Hello samt aktivera funktionen "anti-spoofing".

Säkerhetssystemet var möjligt att kringgå på flera olika hårdvaruenheter, däribland en Dell Latitude-dator och en Surface Pro 4.