Var verkligen Apples legendomsusade utvecklare på åttiotalet så himla smarta som det sägs? Hur låg det till exempel till med Bill Atkinson som var ansvarig för det grafiska användargränssnittet för datorn Lisa, föregångaren till Macen? Han skapade även ritprogrammet Macpaint, samt grafiklösningen Quickdraw som bland annat användes på Macen.

Läs också: Uppgifter om svag Iphone X-försäljning tynger Apple

Hur bra kod Atkinson och andra som jobbade med Lisa skrev kan du snart undersöka själv. Computer History Museum berättar att man kommer att göra källkoden till Lisas operativsystem och till applikationer tillgänglig under nästa år.

Den enda haken i sammanhanget verkar vara att det krävs ett godkännande från Apple för att publicera kod. Men det ska vara på gång.

Det här kommer inte bara att innebära att man kan kolla in koden, bland annat i Pascal vad det verkar, utan även att den som känner för det kan försöka köra den.

Datorn Lisa som lanserades 1983 blev ingen försäljningsframgång, bland annat beroende på ett pris som motsvarar 24 000 dollar, cirka 200 000 kronor, i penningvärdet för 2016. Enligt Wikipedia såldes i alla fall 100 000 exemplar.

Läs också: Commodore 64: Här är allt du behöver veta om den klassiska hemdatorn

Lisas verkliga betydelse kom att bli som en pionjärdator för grafiska användargränssnitt och som en föregångare till Macen.