Det är musikförlaget Wixen som står bakom stämningen mot Spotify som lämnades in förra veckan. Bland annat ska det handla om att musik av artister som Tom Petty, Neil Young, The Doors och Santana finns på Spotify trots att det inte finns licenser och musikförläggaren inte får någon ersättning, skriver AFP.

Läs också: Youtube banar väg för betaltjänst – skriver avtal med musikjättar

Totalt omfattar Wixens lista 10 784 låtar och förlaget vill ha maximalt skadestånd på 150 000 dollar på låt för upphovsrättsbrott – totalt landar skadestånder då på runt 1,6 miljarder dollar, motsvarande 13 miljarder kronor.

Spotify har inte kommenterat stämningen men i en inlaga till rätten som Hollywood Reporter tagit del av hävdar Spotifys advokater att Wixen inte agerat på ett korrekt sätt när man samlat in artister till listan. De artister som inte aktivt svarat nej har inkluderats något som enligt advokaterna gör en grupptalan ogiltig.

Läs också: Så mycket tjänar it-eliten – här är årets stora lönelista

I våras gick Spotify med på att betala ut över 43 miljoner dollar, 350 miljoner kronor, för olicensierad musik. Men Wixen anser att den överenskommelsen är ”väldigt otillräcklig”.