Att våra smarta telefoner snappar upp information om oss är känt sedan länge, men år 2022 kommer telefonerna att känna oss bättre än våra familjer. Det spår analyshuset Gartner i sin trendspaning inför de kommande åren.

”Emotionella AI-system och känslomässig databehandling låter vardagsföremål läsa av, analysera och svara på människors känslotillstånd och humör. Detta för att kunna ge en mer personlig upplevelse med bättre kontext”, säger Gartneranalytikern Roberta Cozza och tillägger:

”För att hålla sig relevanta måste teknikföretagen integrera AI i varje aspekt av sina maskiner, annars riskerar de att marginaliseras.”

Läs också: Nya språk och ny teknik – fem heta trender visar att utvecklingen går framåt

Känslomässiga AI-system rider enligt Gartner på popularitetsvågen från virtuella assistenter, som Amazons Alexa och Apples Siri. Teknik som redan idag blivit allt vanligare, men som bara väntas ta större plats i våra framtida liv.

Dock är det inte bara vårt risiga morgonhumör som AI:n kommer att kunna läsa av. Gartner ser även en framtid där tekniken tillämpas i wearables, vilket kommer att föra med sig stora livsstilsförändringar för användaren. Förändningar som Gartner tror kommer att förlänga livet med ett halvår för cirka 10 procent av användarna.

”Till och med de mest grundläggande wearables kan göra positivt avtryck på sina användares hälsa. Vi ser att allt fler användare ändrar sitt beteende till det bättre tack vare maskinerna”, säger analytikern Annette Zimmerman.

Läs också: Expertens fyra tips: Så skapar ni en framtidssäker it-infrastruktur

Om man får tro Zimmerman gör wearables att vi rör oss mer och att vi upptäcker sjukdomar lättare. Forskning visar nämligen att cirka 20 procent av smartklocke- och fitnessarmbandsanvändarna upptäcker diagnoser som sömnapné eller hjärtarytmi tack vare sin maskin.

All denna AI kommer naturligtvis att behöva huseras någonstans, och Gartner tror att lösningen blir molnet. År 2020 väntas 60 procent av alla pryltillverkare använda molntjänster från tredje part för att driva sina prylar.

”Fitbit använder redan Alexa Skills för att göra statistik och funktionalitet tillgänglig via VPA-högtalare, precis som att Netflix använder Actions for Google Assistant för att styra sina tjänster. I slutändan kommer företagen att konkurrera om bästa möjliga användarupplevelse och smartheten i produkten, inte tekniken bakom”, säger analytikern Anthony Mullen.

Läs också: Hög tid att ta mobilsäkerheten på allvar – här är de fem värsta hoten

Framväxten av fler uppkopplade prylar kommer inte bara att påverka vårt humör och vår hälsa – den kommer också att ge en knuff framåt för andra autentiserings­system än det klassiska lösenordet.

”Säkerhetsteknik som kombinerar maskininlärning, biometri och användarbeteende kommer att bli nödvändig för att förenkla och ge friktionsfri autentisering. Inom fem år kommer säkerhetsteknik att börja känna igen användaren, förhindra bluffar och upptäcka automati­serade hot som skadlig kod, trojaner och illvilliga botar”, säger analytikern CK Lu.