Utvinningen av kryptovalutor som bitcoin kan snart vara ett minne blott i Kina, i alla fall om man får tro ett läckt dokument från Kinas myndighet för internet och finans som nyhetssajten Quartz tagit del av.

Läs också: Nu drar utvinningen av bitcoin mer ström än hela Irland

Enligt dokumentet uppmanas lokala myndigheter i landet att ”vägleda” utvinningsverksamheter till ett ”ordnat avslut”. Dels som ett sätt att dra ned på resursförbrukningen och dels för att stävja den spekulativa handeln med kryptovalutorna.

Kina står idag för cirka två tredjedelar av den processorkraft som används i världen för att utvinna bitcoin och idag har flera aktörer dragit nytta av de låga elektricitetspriser som finns i regioner som Xinjiang och Mongoliet. Regioner som historiskt sett haft det svårt med strömförsörjningen och som nu får stöd från kinesiska staten för att tillmötesgå behovet.

För de lokala myndigheterna i Kina finns det dock ekonomiska incitament till att låta utvinningen fortgå som vanligt i form av de skatter och elektricitetspriser som de får in.

Läs också: Han är bitcoin-miljonär – men hela förmögenheten ligger begravd på soptippen

Ett eventuellt förbud mot utvinning lär inte heller sätta stopp för de företag som bedriver sådan verksamhet. Med största sannolikhet kommer många att söka sig vidare till andra länder, eller fortsätta som vanligt då flera utvinnande företag tagit fram metoder är svåra för staten att upptäcka.