FBI hänger inte med i den tekniska utvecklingen och behöver därför hjälp från de privata teknikbolagen för att kunna knäcka kriminellas verksamhet. Det var kontentan av den föreläsning som FBI-chefen Christopher Wray delade med sig av under gårdagens internationella säkerhetskonferens i New York.

”FBI har upptäckt att det finns teknik och digitala komponenter i nästan varje utredning som vi har. Transnationella brottsgrupperingar, sexualförbrytare, bedragare och terrorister förändrar sina tillvägagångsätt i takt med teknikens utveckling”, sa Christopher Wray enligt The Register.

Läs också: Regeringen Trump har i det tysta förklarat krig mot kryptering

Enligt Wray har tekniken tvingat fram en omorganisering hos FBI som kan liknas vid den som skedde efter 9/11. Idag har varje lokalt FBI-kontor sin egen cyberavdelning, och det finns en specialistgrupp som kan kopplas in vid särskilda behov.

Men trotts omorganiseringen finns det flera fall där FBI gåt bet, bland annat beslagtogs 7 775 maskiner förra året som ingen ännu lyckats låsa upp eller dekryptera.

”Att inte få tillgång till de maskinerna är ett stort problem för allmänhetens säkerhet och påverkar alla våra utredningar. Det här problemet kräver eftertänksamma och vettiga tillvägagångsätt. Vi har människor som arbetar med inblandade för att hitta en väg framåt, vi behöver den privata sektorns hjälp”, säger Christopher Wray.

Läs också: Polisen ska få hacka misstänkta – efter ”kraftig ökning av kryptering”

FBI är inte ensamma om att önska sig bakdörrar till våra maskiner och tjänster. Förra året uppgavs Tysklands inrikesminister vara i färd med ett lagförslag som tvingar företagen att tillhandahålla bakdörrar till polisen, och i Storbritannien eftersökte landets inrikesminister Amber Rudd en bakdörr till chattjänsten Whatsapp efter fjolårets terrordåd i London.