Taxistartupen Uber har tagit fram en högst tvivelaktig metod för att hålla sina data borta från lagens långa arm. Ett program som gör det möjligt för företaget att låsa eller flytta data från sina kontor vid händelse av att polisen gör en husrannsakan. Det skriver Bloomberg.

Läs också: Uber betalade hackare för att mörka dataintrång mot 57 miljoner kunder

Bland Ubers anställda kallas programmet för Ripley, efter Sigourney Weavers stenhårda rollkaraktär i Alienfilmerna, och metoden ska ha använts redan 2015 då kanadensiska skattemyndigheter gjorde ett besök på Ubers kontor i Montreal.

Om man får tro Bloomberg ska Ripley ha använts flera gånger på ren rutin, bland annat under myndighetsbesök på Ubers kontor i Amsterdam, Bryssel, Hong Kong och Paris.

Det här är inte första gången som Uber anklagats för att använda tvivelaktiga metoder gentemot rättsväsendet. I februari förra året avslöjades det att Uber gett polismyndigheter programvaran Greyball som medvetet visade upp felaktiga data om sina förares position, så att de i sin tur kunde slippa böter.

Läs också: Uber och Nasa ska bygga flygande taxibilar

I ett uttalande skriver Uber att de har metoder för att skydda sina uppgifter, men att de alltid samarbetar med rättsväsendet.

”Precis som alla företag som har kontor världen över har vi säkerhetsprocedurer på plats för att skydda vår företags- och användardata. När det kommer till myndighetsutredningar har vi som policy att samarbeta med alla giltiga sökningar och förfrågningar om data”, skriver Uber.