Smarta högtalare blir allt populärare i USA och enligt en färsk undersökning från NPR och Edison Research, som Engadget tagit del av, ska nu var sjätte amerikan äga en.

Förvisso bör man akta sig för att lägga allt för stor vikt vid undersökningen då den delvis bygger på en enkel telefonenkät – men om uppskattningen stämmer har försäljningen av smarta högtalare ökat med hela 128 procent sedan 2016.

Läs också: Amazon vill vara med dig från att du vaknar – därför går nätjätten all in på Alexa

Den populäraste modellen är Amazons Echo – cirka 11 procent av amerikanerna uppskattas ha en i sitt hem. På andraplats kommer Google Home som finns hemma hos 4 procent av befolkningen.

Bland dem som idag äger en smart högtalare minskar användningen av annan teknik. Hela 39 procent uppger att de nu lyssnar mindre på radio och 30 procent säger sig titta mindre på tv. Även användandet av telefon och dator minskar bland de tillfrågade.

Läs också: Biljättar lovar röststyrning i nya bilar redan 2019

Dock uppger 44 procent av de svarande att de nu använder röststyrningsfunktionen allt mer i sin telefon, vilket med största sannolikhet betyder att de fått upp ögonen för funktionaliteten efter att ha använt den med sina smarta högtalare.