USA:s president Donald Trump har inte gjort någon hemlighet av att han vill stärka den inhemska produktionen genom att beskatta importen av varor till landet. Nu har turen kommit till solenergibranschen, då det kommer att införas en skatt på 30 procent för varje komponent som importeras. Det skriver The Register.

Enligt Trumpadministrationen är skatten ett motdrag mot Kina, som tack vare billiga solceller tagit en stor del av den globala marknaden.

Läs också: Tesla driver en hel ö med solenergi bara för att visa att det går

Men då enbart cirka 2 000 av totalt 38 000 amerikanska solenergijobb finns i tillverkningskedjan är det nu många som fruktar att skatten kommer att slå mot de som arbetar med installationen av tekniken, då konsumenterna kanske drar sig undan när priset går upp.

”Det finns många sätt man kan stödja en vidare utveckling av amerikansk tillverkning av förnybar energi, den här jobbdödande skatten är inte ett av dem”, säger Adam Browning, chef för intresseorganisationen Vote Solar.

Läs också: Nu börjar Tesla ta emot beställningar på sitt solpanelstak – även från Europa

”Beslutet kommer påverka föra med sig förlusten av 23 000 jobb bara i år, med tillverkningen inkluderat, och det kommer att resultera i förseningen eller annulleringen av miljarder som investerats i solenergi”, säger branschorganisationen Solar Energy Industries of America i ett uttalande som Ars Technica tagit del av.