I den mänskliga hjärnan finns det miljarder synapser som fungerar likt kopplingar mellan våra hjärnceller. Via dessa kopplingar skickas information mellan cellerna, och beroende på hur mycket de används kan kopplingarna anpassa sig och bli snabbare.

Läs också: Google jagar AI-kompetens – öppnar forskningscenter i Kina

Nu säger sig ett forskarlag från MIT ha gjort framsteg när det gäller att återskapa samma mekanik på ett chipp, de har nämligen lyckats ta fram artificiella synapser. Det rapporterar Zdnet.

De artificiella synapserna ska enligt forskarna klara av att skicka ström på samma sätt som deras biologiska släktingar skickar joner till hjärncellerna. Nu hoppas de att tekniken ska kunna finslipas till den grad att framtidens mobilchipp kan erbjuda samma kräm som dagens superdatorer.

”I slutändan vill vi ta fram chipp stora som tumnaglar som kan ersätta dem som finns i superdatorer. Det skulle vara en språngbräda mot riktig artificiell hårdvara”, säger Jeehwan Kim, professor vid MIT som är med i projektet.

Läs också: Watson och Einstein blir kompisar när IBM och Salesforce samarbetar

I dagsläget får dock MIT-forskarna nöja sig med att deras chipp med 25-nanometerssynapser kan användas för att känna igen en persons handstil. I tester har chippet visat sig klara det i 95 procent av fallen.