Nu finns det snart en anledning för alla robotintresserade ornitologer att vallfärda till Singapores huvudstad med samma namn. Staden har nämligen tagit fram fem stycken robotsvanar som ska samla in vattenprover från stadens vattenreservoarer. Det skriver nyhetssajten Channel News Asia.

Robotarna som fått det passande namnet SWAN, vilket står för Smart Water Assessment Network, har fått sitt utseende för att inte störa stadens djurliv. Och det stora bulkiga yttret ska även skydda robotarna från kollisioner med kajaker eller småbåtar.

”Vi började med en rad olika modeller i form småfåglar innan vi bestämde oss för svanar. De har precis rätt storlek. Om du kollar dig runt i omgivningen så ser de precis ut som svanar som simmar runt”, säger Mandar Chitre, professor vid National University of Singapore som varit med och tagit fram SWAN, till BBC.

Läs också: Okej. Boston Dynamics robot har lärt sig göra bakåtvolter

Om allt gåt som planerat ska robotsvanarna klara sig själva ute på vattenytan då de är helt självgående, men forskarna har naturligtvis även byggt in en fjärrstyrningsfunktion ifall tekniken skulle krångla.