Efter det senaste årets bitcoin-feber har allt fler privatpersoner fått upp ögonen för den en gång så obskyra kryptovalutan. Men alla hakar inte på trenden, bland cyberkriminella har fokus i stället hamnat på kryptovalutan Monero som erbjuder både anonymitet och snabba vinster.

Exempel på detta är den senaste tidens trend med så kallade kryptokapningar - som går ut på att cyberkriminella kapar servrar, datorer eller till och med webbläsare för att utnyttja maskinkraften till utbrytningen av Monero.

Läs också: Gigantiskt botnät upptäckt – tvingar en halv miljon maskiner att utvinna kryptovaluta

Enligt säkerhetsföretaget Malwarebytes rapport över säkerhetsåret 2017 skedde det redan förra året 8 miljoner kryptokapningar om dagen, och antalet väntas bara stiga då de kriminella som tidigare arbetat med ransomware väntas byta bana. Detta då kryptokapningar är svårare att upptäcka och inte förlitar sig på offrets betalningsvilja för att generera vinst åt förövaren.

Anonymitet lockar mer än hajp:

”Om du vill göra något olagligt, som kryptokapningar, för att gå med vinst kommer pengarna bara att gynna dig om du kan hålla dig borta från fängelset”, säger Bryan York, chef för säkerhetsföretaget Crowdstrike, till vår amerikanska systersajt CSO.

Att Monero fått axla rollen som kaparnas primära guldkalv beror mycket på att valutan är enklare att utvinna än bitcoin, vilket är idealt om du vill få så många maskiner som möjligt att utföra ditt arbete. Men en annan bidragande faktor är den anonymitet som valutan ger till sin ägare.

Bitcoin i sin tur erbjuder mycket lite anonymitet då tekniken använder sig av en offentlig liggare som sparar data från varje transaktion. Tidigare har kriminella varit bra på att sopa igen spåren efter sig genom att flytta valutan mellan olika virtuella plånböcker men tack vare ett växande intresse från lagens långa arm börjar det bli svårare att förbli hemlig.

”Myndigheter kan följa spåret från Bitcoins genom blockkedjan tills de växlas mot riktig valuta och sedan pressa marknadsplatserna till att avslöja identiteten på kunden”, säger Chirs Camejo, chef för produktsmarknadsföring hos NTT Security, till CSO.

”Varje bitcoin som använts i kriminella transaktioner kan bli befläckad och svartlistas”, säger Nick Blogorskly, cybersäkerhetsstrateg vid Juniper Networks.

Läs också: Trots Bitcoin-hajpen växer krypto-oron i världen

Jämfört med bitcoin är alltså Monero betydligt mer anonymt, då valutans ursprung och transaktionshistoria mörkas. Vilket är en av anledningarna till att de bitcoin som betalades ut till gärningsmännen bakom Wannacry-attacken snabbt växlades till Monero.

Att Monero gör det svårt för myndigheter stod klart förra sommaren då myndigheter slog till mot dark web-marknadsplatsen AlphaBay där valutor som bitcoin, Ethereum och Monero beslagtogs. Dock kunde åklagaren inte specificera några uppgifter om Monero vilket gav de kriminella klartecken om att valutan var säker.

"Myndigheterna kunde inte få reda på något om Monero-transaktionerna, vilket gav Monero en boost. Det blev beviset på att Monero funkar”, säger Mike Stute, vid Masergy Communications.

Inte helt riskfritt med anonymitet:

Anonymiteten kan dock ses som ett tveeggat svärd för det innebär även att hackare själva kan bli hackade och förlora hela sin vinst.

Att Monero inte har så många år på nacken betyder även att den anonymitet som valutan tros bidra till inte hunnit testas och mycket väl kan ge de kriminella huvudvärk längre fram.

”Personligen skulle jag inte börja spekulera i de valutorna på handelsplatserna ännu”, säger Salvatore Stolfo, professor i datavetenskap vid Columbia University.