Frestelsen att tjäna snabba pengar på brytningen av kryptovalutor kan vara svår att motstå för många. I helgen kapades tusentals sajter världen över, varav flera svenska myndighetssajter, för att utvinna valutorna och nu rapporterar Znet att en grupp ingenjörer vid ett ryskt kärnkraftverk åkt fast efter att ha installerat kryptokapningsprogram på en superdator.

Läs också: Kryptokapningar är de kriminellas nya favorit – så skyddar du dig

Enligt Ryska Interfax ska ingenjörerna blivit påkomna efter att de försökt koppla upp superdatorn, på en petaflopp, till internet vilket maskinen inte brukar vara.

”Liknande försök har registrerats på flera stora företag med stor datakapacitet, vilket kommer att motarbetas kraftigt av vårt företag, det här är en tekniskt hopplös och brottslig överträdelse” säger kränkraftsverkets presschef Tatyana Zalesskaya till Interfax.

Läs också: Webbläsaren Chrome får ett nytt vapen mot kryptokaparna

Om ingenjörerna lyckats koppla upp datorn till internet utan att bli påkomna skulle angreppet troligen ha genererat en hel del vinst, då datakraften i superdatorn med lätthet skulle kunna göra de uträkningar som krävs för att utvinna till exempel bitcoin.