Kryptokapningsprogram som Coinhive och JSEcoin kan gömma sig i annonser på sajter där de sedan utvinner kryptovalutor via besökarens hårdvara i smyg. Men det är inte alla sajter som infekteras med programmen utan hackarna har ett tydligt favoritoffer – porrsajterna. Det skriver Bleeping computer.

Läs också: Svenska myndighetssajter utsatta för kryptokapning – ”en ögonöppnare

Den inte allt för oväntade upptäckten gjorde säkerhetsforskare vid Qihoo 360 Netlab efter att de undersökt sajterna på Alexas topplista över världens 300 000 mest besökta sajter. Enligt deras rapport står de barnförbjudna sajterna för så mycket som 49 procent av nätets alla kryptokapande annonser.

Efter porrsajterna är det ganska utspritt mellan måltavlorna där bluffsajter kommer på andra plats med som 8 procent.

Att porrsajter kan vara skumma är känt sedan tidigare och de gör sig extra optimala för kaparna då de ofta innehåller videomaterial som får besökaren att stanna kvar längre på sajten, vilket betyder att brytningen kan fortlöpa.

Utöver sin undersökning gällande favoritmåltavlor upptäckte säkerhetsexperterna även att programmet Coinhive är populärast bland kaparna då det användes vid 78 procent av alla angrepp.

Läs också: Kryptokapningar är de kriminellas nya favorit – så skyddar du dig

Trenden med kryptokapningar fortsätter att växa men hur pass lukrativ angreppsmetoden blir i framtiden återstår att se. Nyligen aviserade Google att de ska införa restriktioner för hur mycket processorkraft annonser får ta i webbläsaren Chrome, något som väntas minska vinsten för kaparna rejält.