För många mediesajter har annonsblockerare blivit ett riktigt gissel då de sätter stopp för viktiga inkomster. Men nu har den amerikanska nyhetssajten Salon hittat ett sätt att kringgå problemet genom att använda sig av samma sorts kryptokapningar som de cyberkriminella. Det skriver Engadget.

Läs också: Kryptokapningar är de kriminellas nya favorit – så skyddar du dig

Kryptokapningar är ett cyberangrepp där de kriminella kapar användares hårdvara för att i hemlighet utvinna kryptovalutor. Salon spelar dock med öppna kort och är ganska öppna med att de kommer börja utvinna valutor med hjälp av besökarnas processorkraft, så länge de använder sig av annonsblockerare.

”Precis som de flesta mediesajter skär annonsblockerare djupt i våra intäkter och skapar ett ensidigt förhållande mellan läsare och publicist. I vårt beta-program kommer vi börja använda oss av din processorkraft för att utvinna kryptovalutor för att ersätta de intäkter som går förlorade om du använder annonsblockerare. Vi planerar att fortsätta använda allt vi lär oss av det här för att stödja utvecklingen och tillväxten för blockkedje-tekniken, digitala valutor och andra sätt som förbättrar värdeutbytet mellan innehåll och användarbidrag”, skriver en talesperson för Salon i ett uttalande.

En av riskerna med kryptokapningar är att användarens surfupplevelse sinkas ned då allt för mycket processorkraft går åt till att utvinna valutorna, men Salon uppger att de enbart kommer att låna lite cpu-kraft för att bryta valutan. Något som de kommer göra med hjälp av kapningsprogrammet Coinhive som i helgen användes i ett angrepp mot tusentals sajter världen över, bland annat mot flera svenska myndighetssajter.

Läs också: Kryptokaparnas favoritsajter utnämnda – och du kan garanterat gissa vilka

Hur Salons satsning på kryptokapning kommer att sluta återstå att se, men om metoden accepteras av besökarna och myndigheter kanske det här är början på något nytt.