Storbritanniens regering har tagit fram ett program som med 94 procents säkerhet ska kunna upptäcka jihadistisk propaganda på internet. Enligt BBC vill nu landets inrikesminister Amber Rudd införa lagar som kräver att mindre it-företag ska använda sig av tekniken.

Läs också: Trycket ökar på nätjättarna – Google uppgraderar ”fake news” till affärsrisk

Programmet, som ska ha kostat 6 miljoner kronor i skattemedel, använder sig av AI för att upptäcka propagandan. Vilket verktyget lärt sig göra efter att ha studerat tusentals timmar av IS-videor.

Enligt Amber Rudd är det nyframtagna verktyget ett bevis på att hennes krav på it-företagen, om att de ska ta ett hårdare tag om extremistisk propaganda, inte är orimliga.

”Tekniken är här. Det finns verktyg där ute som kan göra precis det som vi efterfrågar. För mindre företag kan det här vara idealiskt”, säger Amber Rudd till BBC.

Liknande program har tidigare fått kritik från integritetsförespråkare som menar att innehåll som ligger i gråzonen riskerar att kategoriseras som otillåtet. Men om man får tro Amber Rudd kommer det nya programmet inte att automatisera modereringsarbetet helt, utan verktyget är enbart till för att flagga för innehåll som sedan ska granskas vidare av ett par mänskliga ögon.

Läs också: Så kartläggs IS propaganda med dataanalys och AI

Att verktyget inte är tänkt att användas av de stora it-företagen beror på att Facebook och Google själva tar fram liknande verktyg.