Datorföretaget Flight Sim Labs, som specialiserat sig på riktigt dyra modifikationer till datorspelet Microsoft Flight Simulator X, har tagit till en minst sagt oortodox metod för att motarbeta den illegala nedladdningen av deras produkter. De har nämligen lagt in ett skadligt program som stjäl lösenordsuppgifter från de spelare som installerat spelet på ett olovligt sätt. Det skriver Bleeping computer.

Upptäckten gjordes av användare på diskussionsforumet Reddit som hittat den infekterade filen Test.exe som i själva verket var ett spionprogram som stal lösenord från webbläsaren Chrome.

Läs också: Google tvålar till Microsoft – sårbarhet i Edge offentliggjord innan det fanns en patch

Först spekulerade spelarna kring ifall det var en utomstående hackare som gömt programmet i mjukvaran, men ganska snabbt tog Flight Sim Labs själva på sig skulden.

”Test.exe är en del av kopieringsskyddet och riktar enbart in sig på specifika piratkopior av upphovsrättsskyddad mjukvara som införskaffats olagligt. Programmet är enbart extraherat tillfälligt och används aldrig under några som helst omständigheter mot lagliga kopior av produkten. Den enda anledningen till att den här filen har upptäckts efter installationen är ifall du använder ett pirat-serienummer”, skriver Flight Sim Labs vd Lefteris Kalamares på företagets hemsida.

”Metoden har redan lyckats delge information som vi kommer att använda i vår pågående juridiska kamp mot sådana kriminella”.

Läs också: Botnätverket Jenx lockar Grand Theft Auto-spelare att utföra överbelastningsangrepp

Beslutet att hacka de som olagligt installerat mjukvaran är minst sagt kontroversiellt, då Flight Sim Labs saknar både fullmakt och användarnas godkännande för att göra det. Något som Flight Sim Labs tycks ha insett då de snabbt pudlade.

”Samtidigt som majoriteten av våra kunder förstår att fighten mot piraterna är en svår och pågående kamp, som ibland kräver drastiska åtgärder, förstår vi att några av er är obekväma med den här metoden som kan ses som lite tafatt från vår del. Tack vare detta har vi laddat upp en uppdaterad installationsfil som inte innehåller DRM-filen i fråga”, skriver Kalamares.