Med hjälp av hälsodata från 300 000 patienter har forskare vid Google, och deras hälsoteknikföretag Verily, tagit fram en maskininlärningsalgoritm som med 70 procents säkerhet kan avgöra ifall en person ligger i riskzonen för hjärt- och kärlsjukdomar.

Att våra ögon kan skvallra om hjärthälsa kanske låter konstigt, men om man får tro forskarnas upptäckt, som publicerats i Nature Biomedical Engineering, är blodkärlen i våra ögons baksida fulla av information – som vår ålder, vårt blodtryck och huruvida vi röker eller inte.

Läs också: 2018 ska bli ett uppsving för svensk e-hälsa

”De tar data som samlats in av kliniska skäl och får ut mer av dem än vi får i dagsläget. Istället för att ersätta läkare så försöker de utvidga det vi faktiskt gör”, säger Luke Oakden-Rayner, medicinsk forskare vid University of Adelaide, till The Verge.

I dagsläget kvarstår det dock rätt mycket arbete innan metoden kan börja användas i vården, då ett vanligt blodprov fortfarande upptäcker riskfaktorerna bättre. Men med tiden hoppas Google att AI:n kan användas för att snabbt och enkelt upptäcka sjukdomar innan det är för sent.