I december förra året beslutade den amerikanska kommunikationsmyndigheten FCC att landet skulle slopa sina lagar gällande nätneutralitet. Nu har myndigheten slagit fast ett datum för när detta kommer att ske, den 23 april. Det rapporterar The Verge.

Efter det datumet blir det alltså fritt fram för amerikanska internetleverantörer att börja särbehandla sina kunders internettrafik. Vilket till exempel kan betyda att vissa sajter kan besökas med högre hastigheter än andra, och att surfandet på vissa tjänster/sajter inte räknas av från användarnas mobilsurfpott.

Läs också: USA slopar nätneutraliteten – det är dåliga nyheter för internet

Trots att nätneutralitetens dagar nu är räknade är kampen om ett fritt internet långt ifrån över i USA. Tidigare i år meddelade staterna New York och New Jersey att de infört egna lokala lagar som skyddar nätneutraliteten. Och flera stater kommer även att pröva FCC:s beslut i domstol.

Striden kommer även att fortsätta i USA:s kongress, men då det råder republikansk majoritet lär det inte bli någon skillnad då partiet i regel ställer sig kritiskt till nätneutraliteten.