I tusentals år har vi människor varit ohotade i näringskedjan, men de senaste åren har artificiell intelligens på allvar börjat utmana oss om förstaplatsen. Förra året besegrade Googles AI AlphaGo världsmästaren i det klassiska strategispelet go, och i datorspelet Dota 2 krossade Elon Musks AI den mänskliga världseliten.

Nu har maskinerna hittat ännu ett område där de slår oss på fingrarna – juridiken. Enligt Mashable vann nämligen AI-plattformen Lawgeex en tävling i juridiskt lusläsande mot ett tjugotal mänskliga jurister, där uppgiften var att identifiera fel och juridiska problem i olika avtalsdokument.

Lawgeex svarade rätt i 95 procent av fallen, vilket är en markant skillnad från de mänskliga deltagarna där snittet låg på 85 procent. AI:n var även snabbare och behövde bara 26 sekunder för att klara provet. Genomsnittet för de mänskliga juristerna var 92 minuter.

Läs också: Robotarna kanske tar våra jobb men slalom kan de inte åka

En av de jurister som varit med och lärt upp Lawgeex är professor Erika Buell vid Duke University. Hon tror inte att maskinerna kommer att konkurrera ut mänskliga jurister totalt – istället hoppas hon att framtidens jurister kommer lära sig arbeta med tekniken för bättre resultat.

”Jag är övertygad om att juriststudenter och juniora advokater måste lära sig förstå de här AI-verktygen, och annan teknik, som kommer att hjälpa dem bli bättre advokater och forma framtidens juridiska praxis”, säger hon till Mashable.