Som en vänligt leende måne – så ser Cimon ut, Airbus nya robot som fyllts med artificiell intelligens testas från juni till oktober på den internationella rymdstationen ISS.

Efter testperioden ska Cimon hjälpa astronauten Alexander Gerst vid tre tillfällen – det handlar om ett experiment med kristaller, att tillsammans lösa Rubiks kub och att utföra ett komplext medicinskt experiment där Cimon får rollen som smart flygande kamera, enligt Airbus.

Läs också: Nu ska det byggas mobilnät på månen

Cimon, som är stor som en medicinboll och väger knappt fem kilo, använder en version av IBM:s Watson och har tränat att känna igen just Alexander Gersts röst och utseende.

Till att börja med kommer Cimon att utrustas med en begränsad uppsättning av olika förmågor. Men senare är tanken att rymdforskarna ska använda projektet för att studera den dynamik som kan uppstå i små grupper som kan utvecklas under en längre tidsperiod, exempelvis under en expedition till Mars. Där tänker man sig att den sociala interaktionen mellan astronauter och smarta assistentsystem som utrustats med emotionell intelligens kan spela en stor roll för att det ska bli lyckosamt.

Men Airbus har också andra planer för assistentsystem som Cimon i framtiden – exempelvis inom sjukhus och socialtjänst.