I april kommer de så kallade Samväldesspelen att gå av stapeln i australiska delstaten Queensland, där länder som tidigare varit brittiska kolonier kommer att göra upp i olika tävlingsgrenar.

För att hålla evenemanget säkert kommer vissa poliser på plats att vara utrustade med det nya geväret MKII Dronegun, från det Sydneybaserade teknikföretaget DroneShield, som med hjälp av radiosignaler kan sätta oinbjudna drönare ur spel. Det skriver CIO Australia.

Läs också: Så tänker EU göra plats för drönare i luftrummet

Gevärets signaler får den beskjutna drönaren att antingen landa eller åka tillbaka till sin startpunkt, och detta från ett avstånd på upp till 2 km. Vid sidan av detta ska signalen även kunna störa videoströmningar från drönare till pilot.

Utöver geväret kommer tävlingarna även att skyddas av säkerhetssystemet Mesmer, som kan upptäcka radiokommunikationen mellan drönare och pilot för att sedan kapa maskinen.

”Tack vare utvecklingen inom obemannad teknik, och de metoder för ondsint användning av sådan teknik som vi ser utomlands, har säkerhetsmyndigheter och militären världen över tvingats erbjuda luftsäkerhet vid alla stora evenemang. Vid sidan av konventionell säkerhet”, säger en talesperson för polisen i Queensland.

”Samväldesspelen är ett framstående evenemang som samlar cirka 6 600 idrottare från cirka 70 länder. Därför måste säkerhetsmyndigheter erbjuda den högsta möjliga säkerheten på evenemanget”.

Läs också: Schweiz får nätverk av drönare för medicinska nödlägen

Arbetet med att förhindra oinbjudna drönare har som sagt blivit vanligare. Under årets OS-tävlingar i Sydkorea användes en drönare som var byggd för att fånga in andra maskiner, och i Frankrike har militären tränat upp örnar till att fånga in drönare.