Vad ska man hitta på om man har varit med och grundat Microsoft, för att sedan dra sig tillbaka tidigt, men ändå ha blivit snuskigt rik? Förutom att köpa något basketlag emellanåt, alltså.

Paul Allen som har den livshistorien ägnar i alla fall en del av sin energi åt att bygga världens största flygplan, kallat Stratolaunch. Det gör han tillsammans med Burt Rutan som är expert på material för att bygga flygplan.

Nu berättar The Register att Stratolaunch har rullat på startbanan i Mojave Air and Space Port i New Mexico i USA. Det rapporteras att tungviktaren, 227 ton, kom upp i den respektabla farten av 74 km/h och att styrningen fungerade som förväntat.

Läs också: Se upp Tesla! Porsches elbil Mission E blir en riktig snabbladdare

Att glida fram på marken kan tyckas vara dåligt utnyttjande av de sex motorerna som vanligtvis finns på Boeings 747. Men det är förstås ett led i arbetet med att testa planet. Det dröjer ett antal månader innan Stratolaunch är tänkt att flyga, eventuellt dröjer det till nästa år.

Det tänkta användningsområdet för Stratolaunch är att flyga upp med raketer flera kilometer upp i luften. Sedan ska raketerna starta från hög höjd. Det ska vara både säkrare och betydligt mer bränslesnålt för raketerna än att starta från marken. Raketerna kan till exempel användas för att leverera utrustning till omloppsbanor runt jorden.

Paul Allen rapporteras ha satsat 300 miljoner dollar (2,5 miljarder kronor) i projektet, som har pågått i sex år. Fram till 2012 var Elon Musks SpaceX inblandat.