Kryptovalutor har blivit ett stekhett villebråd för kriminella. Bara på internet sker det dagligen tusentals så kallade kryptokapningar, där de kriminella använder sina offers datorkraft för att i smyg utvinna valutorna.

Men det är inte bara i den digitala sfären som brotten sker, på Island har polisen nu lyckats knäcka en liga som misstänks ha stulit 600 servrar optimerade för brytningen av bitcoin. Det skriver The Register.

Läs också: Kryptokapningar är de kriminellas nya favorit – så skyddar du dig

Servrarna ska ha stulits från flera olika datacenters på ön och uppskattas tillsammans vara värda ca 16 miljoner kronor, men med tanke på värdet av bitcoin kan de generera betydligt mer vinst åt tjuvarna om de används till brytning.

”Det här är storslagna stölder, på en skala som vi aldrig sett förut. Allting pekar på att det rör sig om organiserad brottslighet”, säger polismästare Olafur Helgi i ett uttalande som ABCNews tagit del av.

Läs också: Våghalsig kupp – ryska superdatorer kryptokapade

Totalt har polisen gripit 11 personer, varav en person ska ha varit vakt på de berörda datacentren, men var servrarna tagit vägen är fortfarande ett mysterium. Enligt anonyma källor till ABCNews söker polisen just nu efter anomalier i landets strömförsörjning vilket man hoppas ska skvallra om storskaliga kryptobrytningar på ön.