Norge må vara kända för sina natursköna fjordar, men i januari blev landets miljöaktivister smärtsamt påminda om att allt inte står rätt till under ytan när en bild på ett delfin-kadaver som fastnat i skräp i Oslofjorden blev viral.

Bilden fick mycket uppståndelse och nu rapporterar New York Times att Norges hamnmyndighet bestämt sig för att städa upp fjordarna – med undervattensdrönare.

Läs också: Robotsvanar ska kontrollera vattnet i Singapore

Drönarna kommer under våren att kartlägga nedskräpningen i fjordarna, och data därifrån kommer sedan att användas av fartyg för att lokalisera skräpet och plocka upp det.

Enligt det norska dykarförbundets ordförande Sølve Stubberud är städningen på tiden. då han menar att många norrmän sett Fjordarna som en soptipp genom åren.

”För inte så många år sedan sa en borgmästare att de som vill bli av med en bil enbart behöver ställa den på isen”, säger Solve Stubberud till New York Times.

Läs också: Australiskt antidrönar-gevär ska skydda stor idrottstävling

Utöver skräpet kommer drönarna även att ta itu med ytterligare ett problem: de undervattensminor som fortfarande finns kvar i fjordarna sedan andra världskriget. Bara i Oslofjorden uppskattas det finnas 1 550 stycken.