Du borde vara piggare än vad du är på jobbet. Faktum är att du har fått fem minuter extra tid att spendera sedan mitten av januari, enligt organisationen The European Network of Transmission System Operators for Electricity (ENTSOE).

Av allt att döma är det alltså inte bara klockor i datorer som är dåliga på att hålla tiden. Även klockor vars tidshållning styrs av elnätet, typiskt en klockradio som står på nattduksbordet, har problem.

Läs också: Forskare varnar för riskerna med utomjordiskt ransomware

Det här beror på att en del sådana klockor använder just elen som tillförs dem för att hålla tiden. Eftersom frekvensen, 50 Hz i Europa, normalt är föredömligt jämn funkar det utmärkt. I normalfallet alltså.

Det som har hänt sedan mitten av januari är att en ospecificerad eldistributör i sydöstra Europa har strulat. Elnätet i det kontinentala Europa är sammankopplat och hela nätet har påverkats, med resultatet att vissa klockor släpar efter fem minuter.

De som sköter om sådant här lovar att ”skapa ett kompensationsprogram för att rätta till tiden i framtiden”, vad det nu innebär.

Läs också: Nu får advokaterna se upp! AI-juristen Lawgeex krossar allt mänskligt motstånd

Hur som helst, räknat per dygn så har klockorna sackat ungefär 6,5 sekunder. Det låter inte så farligt, trots allt.

Annars kan man göra som undertecknad, köra med batteridriven klockradio. Då slipper man problem med ospecificerade eldistributörer i sydöstra Europa.

Uppdatering: Enligt uppgift från Svenska Kraftnät har svenska klockor förhoppningsvis inte påverkats av problemen, eftersom Kontinentaleuropa och Norden tillhör olika så kallade synkronområden.