Enorma framgångar med skolversionen Windows 10 S verkar ha uteblivit för Microsoft och många har haft synpunkter på specialversionen. Och nu verkar det som om Microsoft vill tona ner att det är frågan om en egen, speciell version av Windows.

Läs också: Tummen ner för Windows 10 S

Microsofts Joe Belfiore, chef för företagets operativsystemsgrupp, har twittrat om att Windows 10 S ska bli ett speciellt ”läge” (mode) av Windows 10, i stället för en egen version. Den här förändringen ska ske nästa år, oklart varför.

Det är i skrivande stund också oklart vad den här förändringen kommer att innebära för kunder. Man kanske kan hoppas på enklare uppgraderingar från Windows 10 S till mer fullödiga versioner av Windows 10, så väl vad gäller den praktiska insatsen och priset, som vilka uppgraderingsvägar som blir möjliga.

Läs också: Oväntat besked: Windows 7 och 8.1 får bättre virusskydd

Vad som inte lär förändras är att Windows 10 S bara kan köra så kallade UWP-appar som laddas ner från Microsofts webbhandelsplats. Om den begränsningen tas bort så känns det inte vettigt att marknadsföra Windows 10 S som en egen företeelse överhuvudtaget.

Det man kan konstatera, näst intill med säkerhet, är att den ändrade statusen är ett tecken på att Microsoftcheferna inte är helt nöjda med Windows 10 S.