Google har inlett ett samarbete med amerikanska försvarsdepartementet, där företaget levererar AI-teknik för bildigenkänning till Pentagons drönarprogram. Det skriver sajten Gizmodo som hänvisar till anonyma källor inifrån Google.

Enligt uppgifterna ska flera Googleanställda blivit illa berörda över samarbetet och det ska även ha startats en intern debatt om alla etiska problem som AI för med sig.

Läs också: AI-experter vill förbjuda mördarrobotar – "en tredje revolution i krigföring"

Google har bekräftat att företaget levererar maskininlärningsteknik till försvarets drönare, men enligt dem används tekniken endast defensivt.

”Det här specifika projektet är ett pilotprojekt med försvarsdepartementet, där vi levererar öppna tensorflow-api:er som kan hjälpa till med att känna igen objekt på oklassificerad data. Tekniken flaggar bilder för mänsklig analys och användes enbart i icke-offensiva sammanhang”, säger en talesperson för Google till Gizmodo.

Läs också: Google kör AI-utbildning gratis – ”varje teknisk person bör lära sig”

”Militärt användande av maskininlärning ställer naturligtvis giltiga frågor. Vi diskuterar aktivt dessa ämnen internt och med andra i takt med att vi fortsätter utveckla policy och skyddsåtgärder rörande utveckling och användning av vår maskininlärningsteknik”.