Sedan i november har det brittiska flygbolaget British Airways använt biometri för ombordstigning på flyg mot Heathrow i London från Los Angeles Airport. Nyligen har försöket utvidgats till Heathrowresenärer från JFK-flygplatsen i New York och Miami International Airport och till resenärer till London Gatwick från Orlando International Airport, skriver Engadget. 

Fortfarande behövs boardingkortet och passet när passagerarna ska igenom incheckningen och säkerhetskontrollen, men när de ska stiga ombord på planet behöver de inte längre visa upp resedokumenten. De tittar i stället in i en kamera som checkar att deras biometriska data stämmer mot sådant som pass och visum. När identiteten verifierats är det bara att gå ombord.

Tekniken som används är ett liknande system för ansiktsigenkänning som smarta mobiler använder, enligt flygbolaget.

Läs också: Nu kan man betala med handavtryck på 7-Eleven i Sydkorea

Under försöken i Los Angeles har 400 passagerare passerat ombordstigningsgaten på 22 minuter, ungefär hälften av den normala tiden.

Enligt Carolina Martinoli som är ansvarig för kundupplevelsen på British Airways kan tekniken också ha stor potential för utpasseringen när planen landat.

– De här försöken hjälper oss att utveckla teknik och processer som vi använder för att på bästa sätt möta våra kunders behov, säger hon.

Läs också: AI förändrar hela samhället – det måste vi börja diskutera

Även andra flygbolag experimenterar med olika biometriska lösningar. Bland annat kör Jetblue ett liknande försök där passagerarna boardar utan resedokument på flyg mellan Boston till Aruba, Delta testar ansiktsigenkänning för att checka in bagage och att använda fingeravtryck i stället för boardingkort och Dubai International Airports arbetar med en tunnel som är utrustad med kameror för ansiktsigenkänning och irisskannrar.