Google har jobbat med en tekniklösning för webbsidor i form av ett ramverk som heter Accelerated Mobile Pages (Amp) i ett par år. Det ger snabbare laddning av webbsidor. Nu hoppas man att rönen från Amp ska bidra till snabbare laddning av webbsidor för alla.

Än så länge har Amp kanske inte fått något jättestort genomslag, men Google har stora planer för tekniken. I maj förra året rapporterade Google i alla fall att 900 000 webbdomäner publicerade Ampsidor och att det fanns fler än två miljarder sådana sidor.

För att Amptekniken ska sätta fart på hela webben krävs det att de som bygger sidor använder en del framtida webbstandarder skriver Googles Malte Ubl i ett blogginlägg. Han är teknisk projektledare för Ampprojektet.

Läs också: Osämja hos Google efter AI-samarbete med Pentagon

I korthet kan man säga att Amp går ut på att innehåll laddas i förväg. För närvarande finns det en del kontroverser kring tekniken, dels vad gäller den tekniska funktionen, dels vad gäller farhågor om att Google försöker kontrollera webben, vilket man säger sig inte försöka göra på Google.

Det finns ganska många ”om” i diskussionerna kring Amp. Den springande punkten är förstås att alla inblandade, typ hela världen, måste komma överens om att använda en viss uppsättning tekniska lösningar. Det inbegriper standardisering, som det verkar i regi av flera olika organisationer, som W3C. Och sådant tar tid.

Men om Google verkligen har goda intentioner, ”altruistiska” säger man själva, så är företaget definitivt ett av de viktigaste för att utvecklingen ska gå åt rätt håll.

Missa inte eventet alla pratar om: Webbdagarna Stockholm 20-21 mars 2018 »