Om allt går som planerat kommer Elon Musks rymdorganisation SpaceX kolonisera vår grannplanet Mars år 2022, men skeppet som ska ta oss dit kan vara klart för testflygningar redan nästa år. Det berättade Musk vid en frågestund som arrangerades av festivalen South by Southwest i helgen.

”Jag kan berätta vad jag vet just nu, och det är att vi bygger det första skeppet, det första Mars-skeppet, just nu. Och jag tror att vi kommer kunna göra kortare flygningar, som upp och ned, någon gång under första halvan av nästa år”, sa Musk enligt The Independent.

Läs också: Elon Musk ska landa rymdskepp på Mars – inom fem år

Musk ser en mänsklig koloni på Mars som dels ett sätt att skydda mänskligheten från hemskheter på jorden, som ett tredje världskrig, dels en signal till andra om att allt är möjligt.

”Jag hoppas att vi, genom att bygga detta, kan ge andra företag och länder bevis för att det fungerar. De tror inte det är möjligt, men om vi lyckas kommer de att ändra sig”, sa Musk enligt CNBC.

Att flyga med en bemannad farkost till Mars vore en storslagen prestation, men Musk menar att den stora utmaningen kommer först när planeten ska exploateras.

”Det är då explosionen av entreprenörskap börjar, eftersom Mars kommer att behöva allt från järngjuterier till pizzerior.”

Läs också: Elon Musk lyckades – se uppskjutningen av monsterraketen Falcon Heavy här

Efter utfrågningen visade Elon Musk upp en ny video från uppskjutningen av Falcon Heavy-raketen, en video som han sedan delade med sig av på Twitter.