Idag, den tolfte mars, är det 29 år sedan Sir Timothy Berners-Lee skapade World Wide Web, alltså den metod som vi använder för att knyta samman internet med hyperlänkar.

Men Berners-Lee tycker inte att det finns anledning till att fira, i stället varnar han för att it-jättar som Facebook och Google fått allt för stort inflytande över webben. Det skriver The Register.

Läs också: EU ger nätjättarna en timme på sig att rensa bort terrorpropaganda

”Webben som många kopplade upp sig till för några år sedan är inte vad nya användare hittar idag. Det som en gång var ett rikt utbud av bloggar och sajter har tryckts samman av vikten från några få dominanta företag. Den här maktkoncentrationen har skapat nya grindvakter och tillåter en handfull plattformar att kontrollera vilka idéer, och åsikter, som syns och delas”, skriver Sir Timothy Berners-Lee i ett blogginlägg.

Om man får tro Berners-Lee har företagens vinstintresse fått dem att missa de delar av verksamheten som gynnat illvilliga aktörer, vilket han menar är en av anledningarna fejkade nyheter och den ökade polariseringen i samhället.

”Faktumet att makten är koncentrerad till så få företag har gjort internet till ett vapen. De senaste åren har vi sett hur konspirationsteorier trendat på sociala medie-plattformar. Falska Twitter- och Facebook-konton har skapat sociala spänningar, externa aktörer har påverkat val och kriminella stjäl mängder av personliga data”.

Läs också: Webbens skapare allt mer oroad för integriteten på nätet – föreslår femårsplan

Trots alla dysterheter är Berner-Lee hoppfull inför framtiden, för han tror att trenden går att vända med hjälp av starkare reglering - något som han hoppas att hans stiftelse World Wide Web Foundation kan gå i bräschen för.

"Låt oss föra samman de skarpaste hjärnorna från företagen, teknikområdet, myndigheter, det civila samhället, konstvärlden och den akademiska världen för att hantera hotet som webbens framtid ställs inför. Vi på Web Foundation är redo att ta vår roll i uppdraget med att bygga webben vi alla vill ha. Låt oss tillsammans göra det möjligt", skriver Timothy Berners-Lee.