En grupp tyska forskare säger sig ha upptäckt dokumenterade sexuella övergrepp på barn lagrat inuti kryptovalutan bitcoins blockkedja. Om uppgifterna stämmer skulle detta kunna betyda att de som använder sig av valutan på köpet gör sig skyldiga till barnpornografibrott. Det skriver The Guardian.

”Eftersom alla blockkedje-data laddas ned och lagras av användarna är de ansvariga för allt tvivelaktig innehåll som läggs till i blockkedjan av andra, det skulle kunna bli olagligt att delta i ett blockkedje-baserat system så fort det innehåller något olagligt", skriver forskarna i sin rapport.

Läs också: Goldman Sachs: De flesta kryptovalutor kommer bli värdelösa

För bitcoin är forskarnas upptäckt lite av ett moment 22, då den permanenta lagringsmetod som ger valutan sin säkerhet också kan vara det som gör valutan olagligt. Men ännu finns det inga prejudikat som säger om så är fallet.

”Dock har ingen domstol ännu fattat något beslut i frågan, men lagstiftande texter från länder som Tyskland, Storbritannien och USA föreslår att illegalt innehåll skulle kunna göra blockkedjan olaglig att äga för alla användare.”

Det här är inte första gången som den permanenta lagringen i bitcoin ifrågasatts, redan 2015 varnade Interpol för att cyberkriminella eventuellt skulle kunna placera skadliga program i blockkedjan som sedan skulle vara omöjliga att rensa bort.