Bloggplattformen Tumblr har stängt ned 84 konton som de kunnat koppla samman med en rysk desinformationskampanj riktad mot det amerikanska presidentvalet 2016. Det skriver Ars Technica.

Läs också: MSB kan inte utesluta utländsk påverkan på valet – ”vi står inför en stor utmaning”

Enligt Tumblrs egna utredning ska de berörda kontona tillhöra den ryska organisationen Internet Research Agency, samma organisation som pekats ut som en rysk internettrollfabrik av specialutredare Robert Mueller, som utreder kopplingar mellan Ryssland och Donald Trumps presidentkampanj.

”Förra hösten upptäckte vi 84 Tumblr-konton kopplade till den ryska regeringen genom Internet Research Agency, eller IRA. De här kontona användes som ett led i en desinformationskampanj mot det amerikanska valet 2016. Efter att vi upptäckte aktiviteten meddelade vi rättsväsendet, tog bort kontona och raderade deras original-bloggposter. Bakom ridån har vi arbetat med justitiedepartementet och informationen vi delat med oss av har hjälpt till att åtala 13 personer som arbetat för IRA”, skriver Tumblr i ett blogginlägg.

Läs också: Facebook-skandalen kokar ner till en fråga: Vem litar du på?

Tumblr är inte ensamma om att ha upptäckt aktivitet från Internet Research Agency på sin plattform utan även Twitter, Facebook och Google har rapporterat att de använts för att sprida organisationens trollposter.