Förra veckan meddelade streamingjätten Netflix att de skulle sluta använda sig av typsnitet Gotham till förmån för det egenutvecklade typsnittet Netflix Sans. Ett beslut som väntas hjälpa företaget att spara miljontals dollar då de slipper betala några licenspengar för användningen.

Men idéen att ta fram ett eget typsnitt är ingen nyhet, utan flera företag har tidigare utvecklat typsnitt för att skära i sina omkostnader. Här nedanför följer en lista över sex företag som också tagit fram egna typsnitt.

BBC typsnitt

BBC

Åren mellan 1997 och 2017 använde sig det brittiska public service-bolaget BBC sig av typsnittet Gill Sans. Men i och med att företaget började publicera allt mer av sitt material på webben behövde BBC ta fram ett eget typsnitt som passade lika bra på stora tv-apparater som små telefonskärmar.

Svaret blev typsnittet Reith, uppkallat efter BBC:s förste generaldirektör Lord John Reith, som lanserades på BBC Sport i augusti förra året.

Läs också: Snart, snart får Netflix följa med på Europasemestern

Youtube typsnitt

Youtube

Youtubes rödvita logotyp föreställande en play-knapp har blivit lite av ett signum för företaget och därför är det inte så konstigt att företaget förra året tog fram det egna typsnittet Youtube Sans, där bokstäverna beskurits för att likna loggan.

Vid sidan av bokstäverna finns även den rödvita play-knappen med som en glyf, vilket betyder att den kan skrivas ut som en vanlig bokstav.

Google typsnitt

Google

2015 lanserade Google det egenkomponerade typsnittet Roboto till sina plattformar Android och Chrome OS.

Vid sidan av det ekonomiska incitamentet togs Roboto även fram för att Googles olika logotyper ska kunna skrivas ut på ett konsekvent sätt på företagets samtliga plattformar.

Då Roboto är open source-utvecklat kan vem som helst ladda hem Roboto från Github och sedan modifiera typsnittet efter tycke och smak.

Läs också: 7 myter om maskininlärning

Apple typsnitt

Apple

Form och design har alltid varit viktigt för Apple, och därför är det inte så konstigt att företaget redan 2015 tog fram det egna typsnitt San Francisco för att fira lanseringen av smartklockan Apple Watch.

Idag används typsnittet inte bara i företagets produkter utan även alla Apple-tangentbord är prydda med bokstäver från San Francisco.

Precis som Google har Apple valt att släppa sitt typsnitt fritt för alla och om du vill ladda hem San Francisco kan du göra det här.

typsnitt Samsung

Samsung

Kort efter att Google och Apple lanserat sina egna typsnitt följde konkurrenten Samsung efter med det egna SamsungOne som idag används på företagets samtliga produkter.

Typsnittet stödjer hela 400 olika språk och kan skriva ut mer än 25 000 olika bokstäver/tecken.

Läs också: Lämna inte kundtjänst-botten oövervakad

typsnitt Nokia

Nokia

Det äldsta typsnittet på listan är Nokia Pure som den finska mobiltillverkaren Nokia tog fram 2011 som en ersättare till deras gamla typsnitt Nokia Sans.

Precis som Samsung har Nokia valt att göra sitt typsnitt användbart i stora delar av världen och Nokia Pure stödjer en rad olika alfabet som det kyrilliska och det hebreiska.