Riskkapitalisten, och den forne Google- och Microsoft-höjdaren, Kai-Fu Lee fruktar att AI kommer att spä på klassklyftorna i samhället till en nivå vi tidigare aldrig skådat. Det berättade han i en djuplodad intervju med sajten The Edge.

”Människorna som uppfinner de här AI-algoritmerna, och bygger AI-företagen, de kommer att vara de som har något. Människorna vars jobb kommer att ersätta kommer att vara de som inte har något. Och avståndet mellan de två, oavsett om det rör sig om rikedom eller makt, kommer att bli dramatiskt. Och kanske det största som människan någonsin upplevt”, säger Kai-Fu Lee i intervjun

Läs också: AI förändrar hela samhället – det måste vi börja diskutera

Om Kai-Fu Lee har rätt riskerar den här ojämlikheten inte bara slå mot individer utan mot hela länder, då han idag anser att endast Kina och USA har resurserna som krävs för att på riktigt dra nytta av artificiell intelligens.

”Länderna som inte är i bra form är länder som kanske har en stor befolkning men ingen AI, ingen teknik, inget Google, inget Baidu, inget Facebook, inget Amazon”, säger Kai-Fu Lee i intervjun och fortsätter:

Läs också: Det här är AI och så funkar det

”De här människorna kommer praktiskt taget att bli datapunkter för länder som vars mjukvara är dominant i deras länder. Om ett land i Afrika använder Facebook och Google kommer deras data att hjälpa Facebook och Google att tjäna pengar, men deras jobb kommer ändå att ersättas”.

Läs också: 7 myter om maskininlärning

Trots de dystra profetiorna är dock Kai-Fu Lee relativt optimistisk inför framtiden, då han hoppas att vi människor ska lyckas kringgå alla problem och skapa en bättre värld i slutändan.

"Kanske existerar vi för att skapa. Kanske existerar vi för att älska. Och om vi vill skapa, låt oss skapa nya typer av jobb så att människor kan anställas. Låt oss skapa nya sätt som länder kan samarbeta med varandra. Om vi tror att vi existerar för att älska, låt oss först komma på hur vi kan älska de människor som kommer att missgynnas".