EU:s storskaliga satellitprojekt Galileo är tänkt att bli ett europeiskt svar på USA:s satellitpositioneringssystem GPS. Men i och med Storbritanniens beslut att lämna EU är det nu oklart om britterna kommer att få använda sig av systemet. Det rapporterar BBC.

Enligt Europakommissionen kan nämligen Storbritanniens medverkan i Galileo ses som en säkerhetsrisk då de efter brexit, som väntas ske den 29 mars 2019, blir en tredje part i projektet.

Läs också: EU släpper inte hotet om att stycka upp Google

Uttalandet ska ha retat upp Storbritanniens försvarsminister Gavin Wiliamson som menar att hotet enbart bygger på politik.

”Jag hoppas verkligen EU-kommissionen tar den här chansen att sansa sig, omkalibrera sin position och inte låta politik påverka något som är så här viktigt”, säger Gavin Williamson i ett uttalande som BBC tagit del av.

Även Storbritanniens premiärminister Theresa May kritiserar kommissionens uttalande då britterna gått in med mycket pengar i projektet.

”Vi har varit väldigt tydliga med att vi, så länge vi är medlemmar av EU, kommer att möta våra skyldigheter och att vi ska bemötas som fullvärdiga medlemmar av EU. Storbritannien har en av de världsledande rymd-sektorerna. Vi tror att det inte bara är Storbritanniens intresse att vi ska få fortsätta delta som vi gjort i programmet, det är även EU:s intresse”, ska Theresa May ha sagt i ett tal till Storbritanniens parlamentsledamöter som Financial Times tagit del av.

Läs också: Trump öppnar för rymdkrigföring – vill ha en "space force"

Det här är inte första gången som Storbritanniens medverkan i Galileo hotats till följd av brexit, nyligen blev britterna av med en övervakningsstation kopplad till projektet som flyttades till Spanien.