Ett femtiotal forskare från 30 länder har inlett en bojkott av det Sydkoreanska universitetet Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST), efter att skolan valt att starta en forskningsavdelning dedikerad till AI för vapenindustrin. Det skriver Zdnet.

Läs också: Den här framtidsvisionen om AI-styrda mördarrobotar är bland det otäckaste vi sett

”I en tid då FN diskuterar hur man ska hantera hotet mot internationell säkerhet från autonoma vapen är det beklagligt att en prestigefull institution som KAIST vill accelerera vapen-rallyt för att utveckla sådana vapen”, skriver forskarna i ett öppet brev till universitetet.

”Om de utvecklas kommer autonoma vapen att bli den tredje revolutionen för krigsföringen. De kommer att göra det möjligt för krig att utkämpas snabbare och i en större skala än någonsin tidigare. De har potential att bli terrorvapen. Despoter och terrorister kan använda dem mot oskyldig befolkning, helt utan några etiska restriktioner.”

"Den här Pandoras ask kommer att bli svår att stänga när den öppnas."

Bojkotten organiseras av University of New South Wales (UNSW) och Toby Walsh, som är professor i artificiell intelligens på UNSW, var med i en liknande protest 2015.

”Redan 2015 varnade vi för ett vapen-rally med autonoma vapen. Det rallyt har börjat. I dag kan vi se hur prototyper på autonoma vapen utvecklas i flera nationer däribland USA, Kina, Ryssland och Storbritannien. Vi är låsta i ett vapen-rally som ingen vill ha. KAIST:s agerande kommer bara att accelerera det här. Vi kan inte tolerera detta”, säger Toby Walsh i ett uttalande som ZDnet tagit del av.

Läs också: Elon Musk varnar för AI – ”människor borde vara oroliga”

Några som inte tycks dela forskarnas oro är det amerikanska armén, som i veckan gick ut med en framtidsspaning där de förutspådde att de i framtiden kommer att använda sig av AI och robotar i sin krigsföring.